Slatkiši na mukama

Bez autora
Jul 28 2010

Konditorska industrija Srbije je u prvih pet meseci ove godine proizvela oko 50.000 tona slatkiša i povećala izvoz za pet odsto. U isto vreme, uvoz je smanjen za 14,4 odsto, uslovljen padom standarda stanovništva. Ipak, ostvaren je suficit od 27,6 miliona dolara. Od januara do maja izvoz je povećan prvenstveno zahvaljujući kursu dinara, dok smo u isto vreme imali pad prodaje na domaćem tržištu od 17,3 odsto, i to bez povećanja cena. I mada konditori beleži dobre rezultate i u vreme krize, trenutno domaći proizvođači muku muče sa osnovnim sirovinama. Naime, na tržištu nema dovoljno mleka u prahu i maslaca, pa su zatražili da se ukinu prelevmani, posebne carinske dažbine na uvoz te robe, kao što je to učinjeno u okolnim zemljama. S tim zahtevom saglasila se i domaća mlekarska industrija. Ali, država je ostala gluva. Mleka u prahu nema dovoljno iz domaće proizvodnje i ne može da se kupi na našem tržištu.

Slatkiši na mukamaKonditorska industrija Srbije je u prvih pet meseci ove godine proizvela oko 50.000 tona slatkiša i povećala izvoz za pet odsto, ukazuju predstavnici Grupacije konditorske industrije Srbije u Privrednoj komori Srbije.

U isto vreme, kako je istakao Miroljub Aleksić, predsednik te grupacije, uvoz je smanjen za 14,4 odsto, uslovljen padom standarda stanovništva. Ipak, ostvaren je suficit od 27,6 miliona dolara.

- Od januara do maja izvoz je povećan prvenstveno zahvaljujući kursu dinara, dok smo u isto vreme imali pad prodaje na domaćem tržištu od 17,3 odsto, i to bez povećanja cena - kaže Aleksić.

I mada konditori beleži dobre rezultate i u vreme krize, trenutno domaći proizvođači muku muče sa osnovnim sirovinama. Naime, na tržištu nema dovoljno mleka u prahu i maslaca, pa su zatražili da se ukinu prelevmani, posebne carinske dažbine na uvoz te robe, kao što je to učinjeno u okolnim zemljama. S tim zahtevom saglasila se i domaća mlekarska industrija. Ali, država je ostala gluva.

- Mleka u prahu nema dovoljno iz domaće proizvodnje i ne može da se kupi na našem tržištu - rekao je Aleksić.

- Trenutno samo subotička i zaječarska mlekara suše mleko, a ranije je to radilo pet fabrika. Konditorima je potrebno 6.500 tona, a trenutni zahtev je uvoz 2.500 tona mleka u prahu.

Procena je da je cena sirovina kod nas za 20 do 30 odsto viša nego bilo gde u Evropi i okruženju, što se, najblaže rečeno, katastrofalno odražava na rezultate poslovanja ove privredne grane. Ova politika će se odraziti samo na domaće proizvođače i cene njihovih proizvoda, koji će posle ovoga postati još nekonkurentniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik